De toekomstige bewoners van Ons Dorp Amsterdam hebben de ambitie een schoolgebouw uit 1900 her te bestemmen tot een zeer duurzaam ‘dorp’ met tien energieneutrale woningen.
Siem Goede en Berrij de Bruijn van ecoDESC coöperatie ua zijn gevraagd om een duurzaamheidsconcept te ontwikkelen voor deze herbestemming en om de technische uitwerking van de isolatie- en installatiemaatregelen te verzorgen.
Het energieneutraal duurzaamheidsconcept is gebaseerd op het ‘All-zon’ principe. De woningen worden ’s winters verwarmd met warmte van de zon die ’s zomers wordt opgeslagen in de bodem onder het oude schoolplein. De benodigde elektriciteit wordt opgewekt zonnepanelen. Op het dak van de school worden ook een aantal fraaie dakterrassen gerealiseerd, daarom is hier maar ruimte voor een deel van de benodigde panelen. De overige panelen worden opgesteld op het dak van een ateliergebouw elders in de buurt. Ons Dorp Amsterdam is daarmee ook een van de eerste groepen die een postcoderoos installatie realiseren, op basis van de mogelijkheden van het energieakkoord.
De buitenschil van het bestaande gebouw wordt zo goed mogelijk geïsoleerd. Waar mogelijk is de isolatie aan de buitenkant aangebracht. Het dak, de vloer en de zij- en achtergevels hebben allemaal een maximaal isolatiepakket gekregen. Bij de voorgevel is dit vanwege de fraaie baksteenarchitectuur van het oude schoolgebouw niet mogelijk. Daar is aan de binnenkant geïsoleerd. Dit is gedaan met dampdoorlatende materialen in een minder grote dikte. Bij isolatie van een gevel aan de binnenzijde is het belangrijk om rekening te houden met condensatie bij aansluitingen van vloeren en dragende muren. Ook moet voorkomen worden dat vorst en vocht van buitenaf greep kunnen krijgen op het metselwerk. De nieuwe houten kozijnen worden allemaal voorzien van driedubbel glas.
Om zonnewarmte uit de bodem op een efficiënte manier in de woningen te krijgen, zijn deze uitgerust met lage temperatuur vloerverwarming. Voor de hoge ruimtes in de voormalige klaslokalen is dat een heel erg comfortabele manier van verwarmen. Individuele combi warmtepompen in de appartementen verzorgen de verwarming en het warmtapwater.
Op 1 juni 2014 is de transformatie van het schoolgebouw van start gegaan.